Nieuws

Je weet niet wat je mist, verslag van een social-mediaretraite

Toevallig zag ik de oproep van Heleen van Lier om mee te doen aan een social-mediaretraite. Redelijk impulsief nam ik het besluit om mee te doen. Vooral uit nieuwsgierigheid, denk ik. Maar ik betrapte me erop dat ik er eigenlijk best hoge verwachtingen van had:

  • rust
  • minder versnippering van aandacht
  • hogere productiviteit
  • anders naar het nieuws en rss-feeds kijken, minder focus op wat tweetwaardig is
  • minder vaak denken: O, dit is leuk om te tweeten
  • bellen ipv dm’en

Ik wist zeker dat ik van Twitter zou moeten afkicken maar zou ik ook het gevoel krijgen dat ik dingen miste?

Ben ik een social-media-addict?

Ik beschouwde mezelf niet als excessief social-mediagebruiker, maar na het lezen van de instructie van Heleen denk ik daar anders over. Ik facebook dan wel niet, maar ik ben een redelijk fanatieke twitteraar (@invertaling en @taaldieren), lees veel blogs, en ben een matige Whatsapp – en LinkedIn-gebruiker.

Dag 1 – 1 maart

Ik voel me uitgelaten sinds ik me voor de retraite heb aangemeld. Gelukkig kon ik dat nog even kwijt via Twitter.

Vriend verteld dat ik meedoe. Hij mag me dus geen blogs en tweets laten zien! Haha.

Paar minuten voor twaalf alle meldingen uitgezet in mijn instellingen. Gevoelens van bevrijding en ontwenning strijden om de voorgrond.

13.37: een ding weet ik nu al: die ploinkjes blijven ook na de retraite uit!

Wat ik vandaag niet hebt getweet:

  • Mooi!: ‘Nummer veertien, home’ van Guido van der Werve in @stedelijk
  • Is die #MilkaTuc te eten?

Dag 2 – 2 maart

’s Ochtends hing mijn vinger hing al boven de Twitterapp, maar ik ben er toch vanaf gebleven.

Voor mij was het een verrassing dat we met zes mensen op het vlot van de roeivereniging stonden. Toen ik de laatste keer voor de retraite op mysportsplanner.nl had gekeken hadden zich nog maar drie mensen

aangemeld.

Zaterdag is de dag dat ik het minst achter mijn computer zit of met iPad of telefoon bezig ben. Dus de rest van de dag weinig last gehad van ontwenningsverschijnselen.

Dag 3 – 3 maart

Groepsmail: ik ontkom er niet aan. Yoga, roeien, cadeau voor vriendin die 40 wordt, organisatie van de borrel van @taaldieren. Het wordt allemaal geregeld via groepsmail.

Het is best moeilijk om van de Twitterapp af te blijven. Ben online een aantal dingen over taal/literatuur tegengekomen waarover ik normaal gesproken getweet zou hebben.

Note to self: bij Google-zoekresultaten Wikipedia negeren!

Bij online kranten lezen op blogdeel van de website van Die Zeit gekomen. Receptenrubriek bleek een blog te zijn.

Vrijdag zat ik al te filosoferen over het verschil tussen een blog en een website. Het onderscheid is steeds meer aan het vervagen. Voor mij kan een blog net zo veel autoriteit hebben als een (online) krant of tijdschrift.

Ik durf niet op hyperlinks in artikelen te klikken omdat ik bang ben om op Wikipedia te komen.

Dag 4 – 4 maart

Yay! Niet de neiging gehad om tweets te bekijken. Mail en het weer gecheckt. Klaar.

Doorgeklikt op naam op website en per ongeluk op LinkedIn-profiel gekomen

Voor werk dingen opgezocht:

  • in Wikipedia: 5 x
  • blogs: 4 x

Dag 5 – 5 maart

Dag met veel afspraken. Dus was ik weinig online en was het gemakkelijk om van social media af te blijven.

‘s avonds naar Vertaalslag in De Balie. Ik luisterde anders: naar de verhalen en niet naar tweetable quotes.

Dag 6 – 6 maart

Ik heb zwaar gezondigd! Ik heb gebruik gemaakt van airbnb.com! Ik moest accommodatie regelen voor bezoek aan Berlijn. Pas nadat ik had geboekt realiseerde ik me dat ik van een ultieme social-mediadienst gebruik had gemaakt.

Dag 7 – 7 maart

Ik raak er geloof ik aan gewend. Op wat groepsmail na, geen bijzonderheden.

Dag 8 – 8 maart

Ik heb de borrel van @Taaldieren moeten afzeggen omdat mijn vriend ziek was. Vanaf het eind van de middag en ‘s avonds blijf ik via Twitter en Whatsapp een beetje op de hoogte. Het is er druk en gezellig. Voor het eerst heb ik het gevoel dat ik iest heb gemist.